Chirurgia sanului

Este un domeniu aparte, din pacate de cele mai multe ori pierdut de ginecologi. Interventiile se realizeaza in blocul operator sub anestezie generala superficiala intravenoasa, sau cu intubatie orotracheala. Spitalizarea variaza de la 12 la 72 de ore functie de complexitatea interventiei. Importante sunt doua tendinte actuale:

 • Disectia extensiva a axilei pierde teren in favoarea ganglionului santinela.
 • In cazul mastectomiei (indepartarea intregii glande mamare se practica reconstructia mamara in acelasi timp operator). La pacientele cu risc genetic de boala (genotipare BRCA) se practica mastectomie bilaterala cu reconstructie mamara chiar daca leziunea afecteaza doar un san.

 • Punctie biopsie ghidata ecografic cu ac fin(Tru-Cut)

  Este metoda de elective pentru diagnosticul histopatologic al leziunilor suspecte. Se realizeaza in ambulator cu anestezie locala si spitalizare 2 ore.
 • Excizia tumorilior (nodulilor) mamare

  Folosita fie ca metoda de diagnostic histopatologic pentru tumori suspecte sau de tratament pentru tumori benigne, se realizeaza in bloc operator, cu anestezie generala intravenoasa si spitalizare de 12 ore.
 • Excizie sector mamar cu disectie ganglionara axilara

  Se practica in stadiile incipiente(1 si 2). Disectia sistematica a fost inlocuita de identificarea si excizia ganglionului santinela. Valoarea disectei ganglionare/exciziei ganglionului santinela este strict prognostica si orienteaza clinicianul pentru oportunitatea asocierii terapiei adjuvanye: radio si chimioterapie.
 • Mastectomia radicala modificata Pattey

  Se adreseaza cancerelor avansate local (T3 – tumori peste 5 cm) sau stadiilor incipiente cu localizare centrala (retroareolara) sau cand volumul mic al glandei mamare promite un rezultat estetic prost pentru sectorectomie. Se asociaza deasemenea cu disectia ganglionara/excizia ganglionului santinela.