Contraceptia

Metode de contraceptie

Contraceptia este o parte foarte importanta a sanatatii unei femei. Singura metoda de contraceptie, care este garantata 100% este abstinenta. Un beneficiu suplimentar al abstinenta este scaderea riscului de a dobândi o boala cu transmitere sexuala. În cazul în care abstinenţa nu este o opţiune pentru dumneavostra, si nu doriti o sarcina, exista astazi mai multe optiuni de contraceptie disponibile pe care le puteţi alege, inclusiv metode pe termen scurt, pe termen lung şi permanente, care sunt disponibile cu şi fără agent hormonal.
Contraceptia pe termen scurt, non-hormonale (nu exista medicamente hormonale), contraceptivele de bariera includ prezervativele, diafragmele, si inele de col uterin. Spermicidele sunt utilizate în mod obişnuit concomitent cu aceste metode, dar nu este recomandat să folosiţi numai spermicide.
Prezervativele sunt singura formă de contracepţie, care ajuta la protejarea impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS).
Toate aceste metode sunt cel mai puţin eficiente în prevenirea sarcinii, inconvenabile pentru majoritatea femeilor, şi nu se ofera pacientelor beneficiile terapiei hormonale, cum ar fi perioadele menstruale mai scurte, dureri menstruale reduse precum si protecţie impotriva cancerului ovarian si uterin. De asemenea, nu au riscurile asociate terapiilor hormonale.

O alta metoda de contraceptie pe termen scurt sau pe termen lung, non-hormonale este planificarea familială naturală (PFN).

Această metodă se bazeaza pe calendarul ciclului menstrual al femeii. PFN este, de asemenea, numita abstinenta periodica. Este sigura şi ieftina şi poate fi o modalitate eficientă de contraceptie daca este utilizată în mod corect în orice moment. Succesul sau eşecul acesteia depinde de capacitatea cuplului de a recunoaşte semnele de ovulaţiei(eliberarea ovulului din ovarul femeii) pe cale să apară, precum şi capacitatea cuplului de a nu face sex sau de a purta prezervative în timpul perioadei fertile, care este momentul în care femeia poate ramane insarcinata. Acesta perioada poate fi mai mare de două săptămâni pe lună. Astfel, o femeie trebuie să- si cunoască trupul foarte bine. Diferitele metode pot include testarea temperaturi corporeale de zi cu zi, evaluarea de secretie vaginala / mucusul cervical, şi / sau ţinerea unui jurnal menstrual. Sexul devine limitat şi mult mai puţin spontan. Ca rezultat, unele cupluri gasesc această metodă foarte greu de utilizat. Alte cupluri, cu toate acestea, constata că această metodă îmbunătăţeşte comunicarea lor, deoarece este nevoie de un efort de ambele parti. In plus PFN nu are efecte secundare potentiale similare contraceptiei hormonale. Chiar si cu o utilizare perfectă, femeie este expusa unui risc crescut de a ramane gravida. Statisticile arată, ca în medie, 25% din femeile care folosesc această metodă raman gravide. PFN nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuala si nici nu au beneficiile potenţiale ale tratamentului hormonal. Această metodă nu este recomandată la femeile care nu ar trebui sa ramana insarcinata din motive medicale sau care au perioade neregulate şi nu pot prezice în mod regulat ovulatia.
Pe termen scurt, alegerea contraceptiei hormonale zilnica sunt pastilele contraceptive orale combinate (estrogen + progesteron sau numai progesteron sub forma de pastile), patch-uri contraceptive administrate o dată pe săptămână, o dată pe lună, inele vaginale, sau o dată la fiecare 3 luni prin tratament injectabil.

Daca sunt folosite corect aceste metode sunt mult mai eficiente in prevenirea sarcinii, decât metodele non-hormonale de contraceptie enumerate mai sus. În plus, ele reglementează, de obicei, perioada menstruala, reduc crampele, reduc riscul de chisturi ovariene şi protejeaza impotriva cancerului ovarian si uterin.

Riscurile depind de metoda aleasă. Metodele combinate de estrogen şi progesteron poate provoca greaţă, balonare, sensibilitatea sanilor, modificari ale sanului, modificari ale dispozitiei, dureri de cap, modificarea secretiilor vaginale, sângerări între menstruaţii, scaderea libidoului, modificari ale parului / pielii, poftei de mâncare / modificari în greutate, modificări ale tensiunii arteriale, si a vascozitatii sangvine. Rareori acestea pot provoca formarea cheagurilor de sânge, accidente vasculare cerebrale si atac de cord. Acest risc creşte la fumătorele peste 35 de ani. Prin urmare, spuneţi medicului dumneavoastră dacă fumati. Aceste riscuri sunt diminuate la medicatia exclusiv cu progesteron.
Contraceptia pe termen lung, non-hormonala, se efectueaza folosind sterilet cu cupru (dispozitiv intrauterin). Acesta este cel mai convenabil, efectul nu este permanent, cu o durata medie de până la 10 ani. Este extrem de eficient in protejarea împotriva sarcinii, aproximativ 99%, un avantaj asupra metodelor pe termen scurt.
Aceasta metoda nu are beneficiile sau riscurile tratamentului hormonal. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt sângerările şi crampele pelviene. DIU poate fi plasat în timpul unui consult, după o anamneza initiala şi un examen clinic pelvin.

Există două optiuni de contraceptie hormonala pe termen lung : DIU Mirena (dispozitiv intrauterin) si implantul sub piele. DIU Mirena este dispozitiv intrauterin cu eliberare de levonorgestrel (numai progestin), acest sistem cu montare in uter poate preveni sarcina pentru atâta timp cât doriţi. Până la 5 ani, Mirena tratează, de asemenea, sangerarile menstruale abundente şi de lungă durată.
Implantul subdermic (Implanon) este un dispozitiv cu eliberare de etonogestrel (numai progestin), care este plasat sub piele, in partea superioară a braţului, marginea interioara, pentru a preveni sarcina pentru atâta timp cât doriţi de până la 3 ani.

Ambele metode sunt foarte eficiente în protecţia împotriva sarcinii, aproximativ 99%, cu un avantaj faţă de metodele pe termen scurt.

Deoarece ambele metode se bazeaza pe progesteron, si nu contin estrogen, posibilele efecte adverse pot include: greaţă, balonare, sensibilitatea sanilor, modificari ale sanilor, modificari ale dispozitiei, dureri de cap, schimbari ale secretiei vaginale, sângerări între menstruaţii, chisturi ovariene, crampe pelviene, libidou scazut, modificari ale parului / modificări la nivelul pielii, pofta de mancare crescuta cu modificarea greutatii.
Daca totusi sarcina se produce, există un risc mai mare de sarcina ectopică (la nivelul trompelor uterine).

DIU Mirena şi implantul subdermic poate fi plasat în timpul vizitei la medicul ginecolog, după o anamneza iniţială şi un examen clinic pelvin.

Sterilizare permanenta a trompelor uterine este o opţiune alternativă pentru femeile care nu mai doresc să aibă copii.

Sterilizare permanenta a trompelor uterine nu este reversibilă cum dealtfel sugerează şi numele. În plus, această procedură nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv infectia cu HIV. Astfel, utilizarea prezervativului este încă recomandata pentru protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuala. Complicatiile sunt rare, dar problema cea mai comuna este regretul în viitor. Prin urmare, această metodă nu este recomandat pentru femeile tinere. Cele mai frecvente abordări sunt prin intermediul unei mini-laparotomie imediat post-partum, laparoscopic sau transcervical.