Evaluarea glandei mamare si mamografia

Mamografia este o examinare cu raze X folosite pentru a evalua sanii. Scopul de a efectua mamografii de rutina este de a ajuta doctorii sa depisteze cancerul de san atunci cand este foarte mic şi într-un stadiu precoce astfel ca tratamentul sa fie mult mai probabil să reuşească. Mamografia poate ajuta, de asemenea,la diagnosticarea nodulilor mamari, care sunt palpati de pacient sau de clinician. Rezultatele sunt citite de către un medic special instruit în radiologie. Cei mai mulţi noduli găsiti în san sunt benigni, adica nu sunt cancerosi. Alte teste imagistice, cum ar fi imagistica prin rezonanta cu ultrasunete şi magnetică (IRM), şi / sau prelevarea de probe ţesut cu aspiratie ac sau biopsie pot fi recomandate, în plus faţă de mamografie pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic.

În medie, aproximativ 1 din 8 femei vor face cancer de san in timpul vietii lor. Riscul de cancer de sân creşte cu vârsta şi de cele mai multe cazuri apar la femeile care suntin post-menopauza. Majoritatea femeilor care se imbolnavesc de cancer de san nu au factori de risc, cu excepţia vârstei. Următorii factori de risc pot creste sansa unei femei de a avea cancer de san: cancer de san la mama, sora sau fiica, de san si ovarian, sindromul de cancer ereditar (mutatie genica BRCA1 si BRCA2); antecedente personale de cancer de san, fara sarcini la termen; prima menstruaţie înainte de 12 de ani; menopauza aparuta după 55 de ani, şi niciodată nu a alăptat un copil.

Conform recomandarilor Colegiului American de Obstetrica Ginecologie, femei cu vârsta între 40-49 de ani ar trebui să faca o mamografie la fiecare 1-2 ani. Femeile in varsta de 50 de ani şi mai în vârstă ar trebui să faca în fiecare an. Dacă aveţi de anumiţi factori de risc, medicul dumneavoastră vă poate sugera beneficiati de testare de la o vârstă mai tânără. Puteţi, de asemenea, avea nevoie de mamografie, dacă aveţi noduli san, modificări ale pielii sanului sau a mamelonului, sau secretii la nivelul mamelonului. Dacă observaţi oricare dintre aceste semne, vă rugăm să va adresati medicului d-voastra.

Insistam asupra importantei autoevaluarii prin palpare pe care trebuie sa o faceti lunar, de preferinta dupa menstra.
In ziua în care se face mamografia, nu trebuie să utilizati, loţiuni, pudre sau deodorante. Aceste produse pot afecta calitatea filmelor, ceea ce le face greu de citit pentru radiolog . Presiune plasata pe sâni în timpul examenului poate determina durere a sanilor pentru un scurt timp dupa procedura. Dacă aveţi implanturi mamare, anuntati asistenta de radiologie cu privire la acest lucru pentru ca aceasta sa ia masuri suplimentare de precautie ca sa evite spargerea unui implant la examinare.

Beneficiile mamografiei depasesc cu mult riscurile minime. Riscurile de mamografie includ disconfort în timpul şi imediat după examen, expunerea la radiaţii, ruptura de implanturi mamare, si posibilitatea ca un cancer care este prezent, sa nu fie detectat. Expunerea la radiaţii este dependentă de doză foarte mică, mult mai mica decât nivelul natural de radiaţii primite de la mediul înconjurător în timpul unei perioade de 1 an.