This topic contains 67 replies, has 7 voices, and was last updated by Paul Pirtea Paul Pirtea 2 years ago.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 66 total)
 • Author
  Posts
 • #3571

  admin
  Keymaster
  #3631

  Anna

  Este adevarat ca FIV agraveaza boala?

  #3644
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  protocoalele de stimulare ovariana ,daca nu sant bine conduse,pot agrave leziunile,de aceea pacienta de endometrioza trebuie sa se adreseze unui centru FIV care are mare experienta in tipul acesta de patologie.Il voi ruga pe colegul meu Paul Pirtea ,care lucreaza in Paris la Institutl Cochin,Spital Porte Royale sa va detalieze raspunsul

  #3713

  Catalina

  Buna ziua, Am fost diagnosticata cu endometrioza in luna oct 2013 si am fost operata clasic, chist endometric 5cm, ovar drept si cu tăierea 3/4 din ovar. Din păcate dupa 6 luni a apărut iar un alt chist, acum de 4cm pe ovarul drept si de 2cm pe ovarul stâng. La un an (dec 2014) de la prima operație am fost diagnosticata cu polip endometrial in uter, extirpat prin histerosonigrafie si mi s-a recomandat FIV ca fiind singura soluție pentru a putea obține o sarcina. Săptămana asta am consultat o clinica de infertilitate iar in luna Aprilie urmează sa încep protocolul de stimulare, însă citind acest forum sunt indecisa. Pot avea șansa de a obține o sarcina natural, urmând tratament pentru endometrioza?am obținut sarcina natural in aug 2012, oprită din evoluție, si in aug 2013, avort spontan. Va mulțumesc!

  #3729
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Pentru Anna:/
  Intrebarea • Daca tratamentul de stimulare ovariana afecteaza endometrioza?• este extrem de buna si de pertinenta.
  Raspunsul l-am obtinut dupa aproximativ 19 luni de munca in care am investigat pre si post FIV, toate pacientele diagnosticate cu endometrioza in diverse stadii, sianume 367 de paciente.
  Concluzia noastra a fost ca dupa tratamentul de stimulare ovariana nu exista nici o modificare in evolutia boli, nici o modificare in simptomatologia initiala.

  #3731
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Pacientele diagnosticate cu endometrioza trebuie sa beneficieze de protocoale de stimulare ovariana special concepute pentru aceasta maladie.
  Aceste paciente au un raspuns ovarian cantitativ mai redus, dar calitativ bun.
  Pe perioda studiului nostru am reusit sa perfectionam un protocol de stimulare ovariana clar, tocmai pentru pacientele cu endometrioza.
  Este complex, comparativ cu cel clasic, dar am obtinut rezultate promitatoare.

  #3738
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  pentru Catalina:Operatia clasica este un abuz in chirurgia endometriozei si tradeaza inabilitatea chirurgului…Polipul se extirpa prin histeroscopie,nu prin histerosonografie…daca ati obtinut spontan doua sarcini,ce v-ar impiedica sa o obtineti pe a treia tot spontan?poate ar fi mai interesnat sa aflam de ce s-au oprit din evolutie celelalte doua.Merita sa va faceti un profil trombofilic(trombofilii ereditare si dobandite,sdr cardio-fosfo-lipidic),sa cercetati eventualele colagenoze ,boli autoimune,si functia tiroidiana si hipofizara

  #3782

  AndreeaB

  Buna ziua numele meu este ANdreea, de curand am fost la un medic ginecolog si mi-a depistat un chist pe ovarul stang de 50,7×39,8mm si absent lichid libertin douglas citez de pe prospect sper sa fi inteles scrisul……. Intrebarea mea este dacaexista posibilitatea de a ramane insarcinata???? Mentionez ca am menstruatia neregulata si mi s-a prescris de acel medic un tratament timp de 3 luni cu Duphaston, Carpicon supozitor si Doxicilina. Va rog sa m-a lamuriti si pe mine cu aceasta problema daca se poate. De cand am inceput sa iau tratamentul mi s-a reglat menstruatia dar nu am ramas insarcinata.
  O zi minunata va doresc!!! Cu deosebita consideratie!

  #3785
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  teoretic puteti ramane insarcinata si cu acel chist.Trebuie sa va monitorizati menstruatia prin foliculometrie(ecografii seriate care stabilesc momentul ovulatiei) si sa actionati.daca dupa 4-6 luni de contacte ghidate dupa ovulatie nu reusiti,trebuie sa faceti mai multe investigatii

  #3789
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Catre Andreea: e foarte important sa ne precizați ce vârsta aveți, si deasemenea de când încercați sa obtineți o sarcina.
  Dacă întrebarea era legată doar de sarcina/ chist ovarian ați obținut răspuns de la domnul doctor Simedrea.
  Dacă întrebarea e legată de tratamentul precizat/ sarcian răspunsul este nu.
  Dacă aceasta dorința de sarcina datează de mai mult de un an, consider ca ar trebui efectuate niște investigații in acest sens.

  #3793

  AndreeaB

  Buna ziua ANdreeaB sunt, am 31 ani, am renuntat la anticonceptionale din luna august 2014. Am luat aceste acticonceptionale(NOVINETTE) timp de 6 ani in principiu pentru reglarea menstruatiei. De acest chist am aflat intamplator la un control de rutina in luna ianuarie 2015 luand inca de atunci tratamentul mentionat in mesajul anterior. Practic imi doresc sarcina de la renuntarea la anticonceptionale respectiv luna august 2014, dar am observat ca dupa renuntarea la acestea menstruatia iar o luase razna cu ghilimelele de rigoare. De cand urmey tratamentul actual menstruatia a revenit la normal, regulat, dar tot cu dureri in zona abdominala insuportabile cel putin in prima yi a menstruatiei. In luna aprilie se implinesc cele 3 luni de tratament prescris de medic deci urmeaza sa ma prezint la control pentru o noua echografie, alt consult. Va multumesc!!!!!

  #3867

  Viox

  Buna ziua! Am 36 ani si in 2011 in urma unei ecografii generale (investigam aparatul digestiv pentru ca aveam frecvent episoade de voma) mi s-a spus ca am 3 chiste bilaterale cu aspect endometriozic (2 chiste pe ovarul stang – 8 cm si un chist pe ovarul drept de 3,5 cm). Am fost operata laparoscopic de dl dr. Bogdan Marinescu – Spitalul Giulesti si pe foaia de externare sunt trecute urmatoarele informatii: “Diagnostic principal: Aderente peritoneale pelviene, Diagnostic secundar: Endometrioza ovarului. Pacienta in varsta de 31,5 ani, diagnosticata ecografic cu chist ovarian endometriozic bilateral se interneaza pt. investigatii si tratament de specialitate. Se intervine chirurgical pe cale laparoscopica, sub AGIOT si se practica chistectomie ovariana bilaterala, adezoliza si testare tubara ascendedentacu (permeabilitatebilaterala tubara) pentru chist endometriozic ovarian bilateral, sindrom aderential pelvin abdominal” Nu am avut tratament hormonal dupa operatie si mi s-a recomandat obtinerea unei sarcini pe cale naturala. A urmat o perioada de monitorizari ecografice a ovulatiei. Poate gresesc, dar cred ca monitorizarea nu a fost completa pentru ca eram chemata in zilele 10, 12 si rareori in ziua 14. Eu avand ciclu menstrual de 33-35 de zile, cred ca ovulatia are loc mai tarziu. La un an dupa operatie, adica in februarie 2012, aveam AMH 1.19 si mi s-a recomandat FIV. Nu eram pregatita nici moral si nici financiar, si am intrerupt investigatiile, mai ales ca sotul a fost plecat din tara din iulie 2012 pana in septembrie 2013.
  Am facut si analizele de trombofilie si am 4 mutatii heterozigote (gena PAI-1 mutatia 675 4G si mutatia 844 G, gena MTHFR mutatia C677T si A1298C).

  Va rog frumos sa-mi spuneti cum as putea afla daca au reaparut aderentele. Poate ele impiedica fixarea unei sarcini.
  Ar trebui sa fac HSG pentru a verifica permeabilitatea trompelor?
  Pot obtine totusi o sarcina naturala? Stiu ca nu recomandati stimularea hormonala in cazul pacientelor cu endometrioza, dar daca ovulatia este slaba, foliculii nu cresc suficient?

  Imi cer scuze ca am scris atat de mult, sper ca am fost explicita. Va multumesc anticipat!

  #4105
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Este utila o histerosalpingografie,care certifica patenta tubara.Va trebui sa faceti un consult ginecologic,sa reevaluati AMH – ul,sa testati spermograma sotului si functie de toate acestea vom afla daca exista sansa de a concepe spontan sau nu.Nu acceptati stimulari ovariene diar daca fac parte din protocolul Fiv

  #4110
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Avand in vedere varsta dvs, istoricul si presupusa rezerva ovariana scazuta va rog sa urgentati analizele precizate de dr Simedrea.
  Astfel veti avea o concluzie clara, rapida care sa va ofere satisfactie.

  #4877

  Alexandra

  Buna Ziua! Am 32 de ani si incerc de aproximativ 1 an sa raman insarcinata. Analize generale bune, HSG perfect, ovulatie monitorizata ecografic, spermograma fara probleme. Momentan medicul ginecolog zice ca nu are ce sa-mi mai faca, sa ma relaxez! Cu toate acestea sunt niste aspecte care imi dau de gandit. Un AMH mic parerea mea = 1.2. TSH aproape de 0 pe care il am asa de ani de zile (toate celelalte analize de tiroida ies in limitele normale). O hematurie microscopica a carui cauza nu a fost descoperita nici la urologie, nici la nefrologie. Un CT abdomen si pelvis cu substanta de contrast in limite normale, dar in care se evidentiaza o imagine chistica de 2cm in zona rectala, adiacent acesteia, presacrat. Anticorpii antinucleari 1/100 pozitivi la limita, si aici control reumatologic cu valori normale pentru toate celelalte analize in domeniu. Dureri insuportabile la menstruatie + modificarea tranzitului intenstinal spre diaree si dureros in prima zi. 7 ani de zile am luat anticonceptionale pentru a rezolva aceasta problema. Nici un medic nu ma suspecteaza de endometrioza. Problema mea e ca in prezent nu stiu incotro sa o iau, ce ar fi de analizat/cautat astfel incat sa obtin o sarcina. Multumesc in avans de raspuns.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 66 total)

You must be logged in to reply to this topic.