This topic contains 28 replies, has 4 voices, and was last updated by  Geo 1 year, 5 months ago.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 29 total)
 • Author
  Posts
 • #3723

  Maria Vasile

  Buna seara,
  In iulie anul trecut am facut o laparoscopie ca urmare a identificarii unui chist ce parea endometriozic. Ca urmare a interventiei s-a eliminat chistul (biopsia a aratat ca era endo) si alte leziuni de endo + un nodul recto vaginal. In perioada august 2014 – februarie 2015 am facut tratament cu diferelin. Imediat dupa tratament am ramas insarcinata (prima data in viata cand chiar mi-am dorit si am incercat). Mentionez ca am 27 de ani.
  Acum mi s-a recomandat, de catre acelasi medic care imi stie istoricul si care m-a operat, progesteron si PREGNYL 5000 unitati la fiecare 4 zile.
  Este in regula sa iau pregnyl in sarcina? Din cate am citit acest medicament se recomana in principal inainte de sarcini, in special celor cu risc de avort spontan. Cu toate acestea am remarcat ca se recomanda si in primul trimestru de sarcina..insa nu am vazut sa se fi facut vreun studiu asupra impactului asupra fatului. Este in regula sa fac aceste injectii?

  Va mulțumesc mult! Astept cu mare interes un raspuns de la dumneavoastra.

  Cu stima,
  Maria

  #3740
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Sincer,nu vad motivul pentru care sa faceti Pregnyl.Eu cred ca progesteronul este indeajuns

  #3744

  Maria Vasile

  Poate afecta fatul?

  #3768
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Nu,nu afecteaza fatul dar suprastimuleaza ovarul

  #3780

  katia
  Participant

  Buna seara,
  Acum 2 ani m-am operat laparoscopic in ideea de a descoperi de ce dupa aprox. 6 ani nu reusesc sa raman insarcinata. Mentionez ca am 33ani si dupa aceasta interventie mi s-a pus diagnosticul de endometrioza. Tratamentul urmat dupa interventia laparoscopica a fost cu injectii Zoladex timp de 4 luni. Ce parere aveti domnule dr. despre aceste injectii?
  Mentionez ca nici acum nu am reusit sa obtin o sarcina si chiar anul acesta am doua inseminari nereusite facute la Szeged. Urmatorul pas este FIV-ul dar inainte de asta doctorul mi-a recomandat sa ma duc la medicul care m-a operat pentru a verifica daca este necesara o noua interventie avand in vedere ca pe ovarul drept am mai multe chisturi endometriozice si pana acum la inseminari am lucrat doar cu ovarul stang. Doctorul mi-a comunicat ca se poate merge si pe FIV tot cu ovarl stang daca dr. la care m-am operat constata ca boala nu a recidivat mai grav ca inainte de operatia laparoscopica facuta acum 2 ani? Dvs. ce parere aveti? Doar de la ecografia tranvaginala se poate constata evolutia bolii?
  Va multumesc!

  #3781
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Buna ziua.Nu stiu exact cwe inseamna cateva chiste endometriozice ovariene..Cat de mari? Care este starea uterului(pt ca puteti prezenta si adenomioza)?Care este starea trompelor ?Cum este spermograma ?daca doriti ,va pot reevalua,sau,trimiteti ex ecografice dupa ce va vede medicul curant.Si inca o intrebare:cum este AMH-ul ?

  #3794

  felicia

  Am fost depistata cu chist endrometriozic ovar drept de 21mm in data de 02.04.2013…mi s-a recomandat tratament cu contraceptiv Qlaira 6 luni…nu l-am luat…am mers la un alt doctor sa mai cer o parere acelas lucru chist endometriozic,mi sa recomandat ovule si inca ceva(nu inteleg scrisul)dupa tratament nici o reactie de dat inapoi…Doctorul recomandandu-mi sa ma operez ca doar asa scap(Buc.. spital Giulesti) data de 22.04.2013… merg la Bucuresti la un alt doctor.Acelas lucru…tratament Qlaira 3 luni fara pauza,apoi control.la control surpriza nu se vedea ca eu am luat contrapcetivul ba mai mult mai aparuse 1 pe ovar stang,Se recomanda alt tratament cu Microgynon cu pauza 7 zile 3 luni…control nimic schimbat mai iau inca 3 luni…ovar drept=60/32mm:prezinta foliculi cavitari si 2 formatiuni hipoecogene,una de 27/28,2mm,cu semnal Doppler prezent,cu RI=0,63,cu astect endometriom;cealalta de 19,3/17,3mm…Doamna doctor decide sa ma trimeata catre operatie ca este mult mai bine.in data de 25.07.2014 se intervine chirurgical laparascoic se se practica chistectomia ovariana dreapta,laparascopica,cromotubatie pozitica pentru trompa stanga,fulguratie focare endometriozice ptr.chist endometriozic ovar drept…biopsie Ex Macro:Fragmente de camasa cu dimensiuni de3/1/5 cm,fara vegetatii pe fata interna si externa cudepozite sanguinolente.Ex Extemporaneu:Perete fibroconjuntiv de formatiune chistica cu exsudat hematofibrinoleucocitar in suprfata:Histiomacrofage cu pigmenthematic:focat de endometrioza:arie restransa de corp galben hemoragic.Ex.Micro PARAFINA (postextemp)-Idem extemporaneul+folicuri ovarieni.PARAFINA-Perete fibroconjuctiv de formatiune chistica cu exudat hematofibrinoleucocitar in suprafata .histioacrofage cu pigment hematic,foliculi ovarieni prezenti,microchistice,focar de endometrioza.Tratament dupa operatie contraceptic 6 luni cu Belara fara pauza(trebuia sa nu imi mai vina menstra cea ce nu s-a intamplat la 5 luni am oprit contracepticul k aproape 2 luni sageram in fiecare zi)si Flamexin si Cervusil.Merg la control in data de 28.01.2015 se recomanda Duphasten xx incepand cu ziua 16 a menstrei si ibuprofen xx,2 luni de zile….(specific ca de la operatie si pana acum durerie tot persista si la menstra )La control d-nl Doctor imi zice ca singurul lucru bun ca edometrioza nu a recidivar dar nu intelege de ce inca am durerile si ca ovarul nu s-a regenerat si nu m-i sa aratat ovarul la ecografie, specific ca endometroza a fost inauntru ovarului.Inca am ovarul dar intrbarea mea este ovarul mai este productiv?? VArsta ma este de 25 ani, (am si operatie pe cd si m-am operat la Institutul de ocrotire a mamei si a copilului Polizu Buc).Sper sa fii fost desul de explicita.Astept o parere a dumneavostra.Va multumesc

  #3795

  felicia

  Buna ziua. Am fost depistata cu chist endrometriozic ovar drept de 21mm in data de 02.04.2013…mi s-a recomandat tratament cu contraceptiv Qlaira 6 luni…nu l-am luat…am mers la un alt doctor sa mai cer o parere acelas lucru chist endometriozic,mi sa recomandat ovule si inca ceva(nu inteleg scrisul)dupa tratament nici o reactie de dat inapoi…Doctorul recomandandu-mi sa ma operez ca doar asa scap(Buc.. spital Giulesti) data de 22.04.2013… merg la Bucuresti la un alt doctor.Acelas lucru…tratament Qlaira 3 luni fara pauza,apoi control.la control surpriza nu se vedea ca eu am luat contrapcetivul ba mai mult mai aparuse 1 pe ovar stang,Se recomanda alt tratament cu Microgynon cu pauza 7 zile 3 luni…control nimic schimbat mai iau inca 3 luni…ovar drept=60/32mm:prezinta foliculi cavitari si 2 formatiuni hipoecogene,una de 27/28,2mm,cu semnal Doppler prezent,cu RI=0,63,cu astect endometriom;cealalta de 19,3/17,3mm…Doamna doctor decide sa ma trimeata catre operatie ca este mult mai bine.in data de 25.07.2014 se intervine chirurgical laparascoic se se practica chistectomia ovariana dreapta,laparascopica,cromotubatie pozitica pentru trompa stanga,fulguratie focare endometriozice ptr.chist endometriozic ovar drept…biopsie Ex Macro:Fragmente de camasa cu dimensiuni de3/1/5 cm,fara vegetatii pe fata interna si externa cudepozite sanguinolente.Ex Extemporaneu:Perete fibroconjuntiv de formatiune chistica cu exsudat hematofibrinoleucocitar in suprfata:Histiomacrofage cu pigmenthematic:focat de endometrioza:arie restransa de corp galben hemoragic.Ex.Micro PARAFINA (postextemp)-Idem extemporaneul+folicuri ovarieni.PARAFINA-Perete fibroconjuctiv de formatiune chistica cu exudat hematofibrinoleucocitar in suprafata .histioacrofage cu pigment hematic,foliculi ovarieni prezenti,microchistice,focar de endometrioza.Tratament dupa operatie contraceptic 6 luni cu Belara fara pauza(trebuia sa nu imi mai vina menstra cea ce nu s-a intamplat la 5 luni am oprit contraceptivul ca aproape 2 luni sageram in fiecare zi)si Flamexin si Cervusil.Merg la control in data de 28.01.2015 se recomanda Duphasten xx incepand cu ziua a-16-a pana in ziua 25-a menstrei si ibuprofen xx,2 luni de zile….(specific ca de la operatie si pana acum durerie tot persista si la menstra )La control d-nl Doctor imi zice ca singurul lucru bun ca edometrioza nu a recidivat dar nu intelege de ce inca am durerile si ovarul nu s-a regenerat si nu m-i sa aratat ovarul la ecografie, specific ca endometroza a fost inauntru ovarului.Inca am ovarul dar intrbarea mea este ovarul mai este productiv?? Varsta ma este de 25 ani, (am si operatie pe CD si m-am operat la Institutul de ocrotire a mamei si a copilului Polizu Buc).Sper sa fii fost destul de explicita.Astept o parere a dumneavostra.Va multumesc

  #3796
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  In cazul in care exista o endometrioza diagnosticata corect si se dorește obținerea unei sarcini nu se efectuează inseminări intrauterine!!!!

  #3797
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  pt Katia:problema pacientelor cu endometrioza ovariana la FIV este ca au un raspuns mai prost la stimilarea ovariana,si,de aceea centrul de FIV trebuie sa aiba experienta in fertilizarea pe endometrioza,pentru ca ,daca nu este bine condusa ,poarte duce la recidiva bolii.Daca chistele ovariene sant sub 3 cm NU lE OPERATI! Adresati-va unui centru FIV cu experienta in endometrioza.

  #3798
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Pentru Felicia:40% din chisturile endometriozice unilaterale si 60 % din cele bilaterale se insotesc de endometrioza profunda.este posibil ca sursa durerilor d-voastra sa fie endometrioza profunda pe care chirurgul nu a sanctionat-o.Daca doriti sa aflati cum stati cu functia ovariana,va rog sa va dozato AMH-ul in ziua 2 de ciclu si reevaluam

  #3806

  Felicia

  Nu am inteles cu AMH-ul?se pot recomanda pastile naturiste la endometrioza…ca am inteles ca daca nu isi face efectul,ma da pe naturiste?

  #3814
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  AMH-ul,hormonul anti-Mullerian este o analiza de sange care evalueaza rezerva ovariana

  #5088

  Alina

  Buna ziua,

  Am fost operata laparoscopic pentru indepartarea unui chist endometriozic de 4 cm pe ovarul stang (descoperit in Martie de 1.3cm si ajuns de 4cm in Mai dupa un tratament cu anticonceptioanele Logest),am urmat tratament cu Diphereline timp de 2 luni (deoarece au fost mici zonele cu aderente, ovarul stang neafectat), cu ocazia operatiei s-a verificat si permeabilitatea trompelor care este ok, dupa spunele dr. Problema este ca inainte de operatie am facut analizele hormonale care au iesit in limitele normale innafara de prolactina 994uUl/ml, pentru care am facut tratament cu Dostinex (inainte de operatie cu 1 luna). Dupa operatie am refacut prolactina si a iesit 740 uUl/mL, acum sunt in pauza de dupa Diphereline si as dori sa stiu care ar fi sansele de a ramane insarcinata natural dupa aceasta interventie? tin sa precizez ca spermograma sotului este ok, dar ma ingrijoreaza nivelul prolactinei, ar trebui sa repet analiza acum dupa incheierea tratamentului???

  Va multumesc.
  Cu stima Alina.

  #5089

  Simedrea Voicu

  Prolactina este un hormon secretat de glanda hipofiza,nu are legatura cu endometrioza.Trebuie sa repetati prolactinemia si ,daca aceasta este crescuta in continuare sa va adresati unui endocrinolog pentru un tratament adecvat.Din punct de vedere ginecologic acum nu vad o problema pentru care sa nu puteti concepe,dupa normalizarea prolactinemiei.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 29 total)

You must be logged in to reply to this topic.