chirurgieginecologica.ro Forums Calitatea vietii in endometrioza tulburari de tranzit in endometrioza: sindromul subocluziv, rectoragiile menstruale, tenesme rectale

This topic contains 9 replies, has 4 voices, and was last updated by  RalucaDr 1 year ago.

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
 • Author
  Posts
 • #3452

  admin
  Keymaster

  test btest estets

  #3628
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Localizarea extragenitala cea mai frecventa a endometriozei este la nivelul recto-sigmei si/sau intestinului subtire .Simptomele care trebuie sa alarmeze sant :tulburari de tranzit la menstra(alternare constipatie-diaree0tenesme rectale,rectoragii la menstra,fenomenele subocluzive .
  Diagnosticul se pune prin examen clinic avizat,ecografie transvaginala,RMN pelvis si colonoscopie virtuala .Tratamentul este chirurgical si se impune in cazurile subocluzive sau unde durerea afecteaza profund calitatea vietii pacientei.

  #3688

  Ema M.

  Buna ziua,
  Multumim pentru implicarea in acest forum de foarte mare ajutor.
  Ati mentionat ca examen clinic RMN-ul de pelvis, in cazul acestuia se observa eventualele aderente?
  De 3 luni am tulburari de tranzit(diaree) in prima zi a CM si as dori sa stiu cum as putea depista aceste probleme.
  Mentionez ca am facut o operatie de extirpare a unui chist endometriozic de 7 cm pe ovarul stang si ovarul mi-a fost salvat. Dupa un an a reaparut un chist in acelasi loc mic (1×1,5cm) pe care il urmaresc prin ecografii transvaginale la doctorul chirurg ce m-a operat, o data la 3 luni.
  Dansul nu mi-a recomandat RMN pana acum.
  Chiar as dori sa previn cumva aceste aderente pacatoase …
  Multumesc

  #3689
  Paul Pirtea
  Paul Pirtea
  Keymaster

  Buna seara.Chistele ovariene endometriozice se asociaza in 40% din cazuri cu endometrioza profunda.Daca chistele sant bilaterale,endomerioza profuinda apare in 60-70% din cazuri.Ceea ce descrieti d-voastra(tulburari de tranzit la menstra) poate fi conseciinta endometriozei profunde cu interesare rectala.RMN -ul poate determina astfel de leziuni,daca este efectuat de un radiolog familiarizat cu boala.Ecografia transvaginala si consultul pot deasemenea sa stabileasca diagnosticul.dca simptomele descrise se accentueaza va recomand sa apelati la un centru specializat in endometrioza.

  #5033

  Claudia

  Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat. In 2009 am descoperit ecografic un chist endometriozic de 2x2cm. Chistul si-a mentinut dimensiunile pana in 2014 cand a inceput sa evolueze ajungand in prezent la 6x3cm. Mentionez ca in 2012 am ramas insarcinata natural (singura sarcina obtinuta vreodata) dar s-a oprit din evolutie in saptamana a 6-a. De dureri nu ma pot plange la menstruatie, in schimb perioada de ovulatie este dureroasa cateodata. La ultimul consult mi s-a recomandat categoric laparoscopia din cauza marimii chistului si a unor dureri in zona rectala observate la consult datorita carora doctorul presupune extinderea implantelor in aceasta zona. Presupunand extinderea rectala a endometriozei este recomandata laparoscopia? Sau riscurile unei astfel de interventii fiind foarte mari si neavand dureri sau probleme intestinale pot sa nu recurg la aceasta operatie? Ce imi recomandati? Este tehnologia din Romania suficienta pentru o astfel de interventie? Imi puteti recomanda o clinica (in tara sau Bucuresti) pentru aceasta?
  Va multumesc mult!

  #5034

  Simedrea Voicu

  Daca nu aveti dureri mari sau sindrom subocluziv nu este obligatoriu sa va operati.Centrul nostru de endometrioza Endo Institute Timisoara,are in primele 18 luni de activitate peste 100 de paciente evaluate din care am operat 61.Din cele 61 de paciente,12 au fost cazuri grave la care s-au practicat interventii complexe cu rezectii de rect,rezectie de ureter…Daca va convine,faceti o excursie la Timisoara pentru o evaluare completa care presupune un consult,ecografie transvaginala,RMN pelvis si eventual colonoscopie virtuala.

  #5036

  Claudia

  Buna seara,
  Va multumesc mult pentru recomandare. O sa iau in calcul toate optiunile, inclusiv un drum la timisoara.
  Toate cele bune!

  #5056

  Ana Matache

  Buna seara am si eu o problema de vre.o 4 ani care a inceput cu sangerari in scaun in acelasi timp cu menstruatia..au urmat bineinteles analize colonoscopie la care asa vazut doar niste hemoroizi..rmn pelvin totul ok…analize de sangerari oculte negative..markerul CA 125 normal rectoscopie nimik in afara de acei hemoroizi…nu am alte simptome nu am probleme cu tranzitul nu am dureri la contact sexual doar aceste sangerari care sunt ca niste firicele de sange prin scaun…poate fi vorba de endometrioza rectala si ce ar mai fi de facut mentionez ca de 6 luni incerc sa raman insarcinata si nimik…va rog sa ma ajutati cu un raspuns va multumesc.

  #5077

  Simedrea Voicu

  Poate fi endometrioza rectala.Va trebui sa faceti un consult ginecologic avizat si ,daca e cazul un RMN.Daca puteti,va adtept la consult la Timisoara,unde putem face si un RMN decent

  #5175

  RalucaDr
  Participant

  Buna ziua,
  As vrea sa va cer sfatul intr-o problema care nu-mi da pace de 2 ani si mi-a afectat destul mult calitatea vietii. Istoricul meu medical erre urmatorul:operata de 2 ori la interval de 5 ani.ultima operatie a fost in februarie anul acesta iar diagnosticul endometrioza recto-vaginala. Inca dinainte de aceasta ultima operatie m-am confruntat cu tulburari digestive concretizate in dureri foarte puternice de burta la nivelul abdomenului inferior, inainte de scan, dureri care se manifestau cu precadere dimineata. Problema continua in prezent, durerile fiind de multe ori foarte intense. Mi s-a pus diagnosticul de colon iritabil. Problema e ca nici dupa 3 luni de dieta destul de stricta(fara gluten,lactate rar,fara carne din comert doar carne de tara, suplimente,vitamine,fara zahar sau alimente procesate,probiotice,tratament cu normix) durerile nu cedeaza. Analizele sunt bune, mai putin trigliceridele care sunt sub limita inferioara.
  As vrea sa va intreb daca simptomul de colon iritabil care nu reactioneaza la schimbarea dietei poate fi de fapt tot endometrioza si daca da, ce investigatii imi sugerati sa fac?Problema este clar digestiva, nu e vorba de dureri de ovare.
  Sper foarte mult sa primesc un sfat.
  Va multumesc mult!

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)

You must be logged in to reply to this topic.