chirurgieginecologica.ro Forums Calitatea vietii in endometrioza Tratarea endometriozei dupa sarcina

This topic contains 4 replies, has 2 voices, and was last updated by  Anonymous 2 years, 11 months ago.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #5025

    IrinaS

    Buna seara! Imi expun aici povestea in aperanta unui raspuns lamuritor, deoarece stau in cumpana:

    – endo diagnosticat in baza unui chist ovarian + ca125 crescut;
    – asteptand operatia, am ramas insarcinata natural;
    – am nascut prin cezariana in nov anul trecut; in timpul operatiei, chistul a crapat; conform mediculuo, aspectul era al unui chiat endometriozic; “camasa” chistului a ramas acolo, nu s a intervenit, zona fiind puternic vascularizata si trompa, ovarul si perineul lipite laolalta;
    – la 6 sapt dupa nastere, la recomandarea medicului, pentru preventia refacerii endo, am inceput si luat cerazette timp de 3 luni; ovarul afectat isi reluase functia (inainte de sarcina era inactiv), iar eu ma pregateam de ciclu);
    – cerazette mi au oprit complet ciclul, la controlul respectiv mi s a recoltat un pap care a iesit relativ ok (usoara inflamatie); medicul meu recomanda sa asteptam un ciclu si apoi sa punem Mirena pentru inca 3 luni.

    Intre timp, menstruatia a aparut, extrem de abundenta, dar nedureroasa. Eu as mai vrea copii, insa nu in viitorul apropiat. Sunt perfect ok sa folosim prezervativ ca metoda de contraceptie, nu am avut experiente pozitive cu hormonii (cerazette au fost primele ac luate, am si ceva mutatii tromofilice descoperite in sarcina). Asadar, in ce masura afecteaza steriletul mucoasa uterina, pot aparea avorturi dupa ce e scos? Mai am alternative de tratament? Va multumesc pentru timpul acordat!

    #5040
    Voicu Simedrea
    Simedrea Voicu

    Mirena este o idee foarte buna pentru d-voastra care nu va va crea probleme de infertilitate

    #5061

    Anonymous

    Buna seara D-le Dr. Voicu Simedrea,

    Multumesc foarte frumos pentru acest forum si pentru tot ce faceti pentru femeile cu endometrioza din Romania.
    As dori sa va cer ajutorul in legatura cu urmtoarea situatie in care ma gasesc: Am 37 de ani, casatorita, fara copii si in luna aprilie am fost suspectata de endometrioza in urma unui consult ginecologic(in Ungaria). Ecografic s-au gasit vre-o 6-8 chisturi (posibil endometriozice) cel mai mare retro uterin de aprox 8cm. Mi s-a propus interventia laparoscopica dar financiar nu mi-am permis chiar atunci sa o fac asa ca am inceput tratament cu Visanne 1 tb/zi indicat pentru 3 luni. Sub tratament durerile abdominale au devenit continue, uneori socogene, insotite de: dispnee, astenie, tenesme vezicale si anale, distensie abdominala, cefalee-uneori migrena, greturi, edeme, crestere in greutate peste 10kg intr-o luna jumate.A aparut deasemenea o sangerare inafara ciclului. Dupa o luna jumate de tratament am luat legatura cu medicul si mi-a indicat sa fac o pauza de o luna cu Visann-ul si sa incercam sa urgentam interventia chirurgicala. In urma cu o luna pe 4 iunie am facut interventia la Budapesta (din pacate atunci nu am stiut de D-voastra, v-am gasit doar ieri pe net). S-a incepul interventia laparoscopic dar mai tarziu i-au cerut acordul sotului pentru laparatomie. A durat intre 3-4 ore, ne-au zis ca au gasit o endometrioza grava cu pelvis inghetat si o formatiune cat un pumn de barbat pe partea stanga cu aspect de ciocolata topita in interior, care mi-a mancat ovarul si a deformat trompa stanga – era in hidrosalpinx de grosimea unui deget. Formatiunea a fost in fata lipita pe peritoneu si in spate pe sigma. Au facut si histeresalpingograma incercand sa faca plastie pe trompa dar a fost infundata si s-a decis trecerea la laparatomie si extirparea formatinii impreuna cu trompa si ovarul fiind nefunctionale. Alte implanturi endometriozice au zis ca nu au gasit intra-abdominal.(Mentionez ca am mai avut o interventie chirurgicala in 2003 pentru abdomen acut de etiologie necunoscuta si atunci mi s-a extirpat trompa dreapta fiind mai alungita si plina cu chistulete de marimea unor boabe de orez si porumb. Nu s-a gasit nimic altceva intra-operator ce putea cauza durerile si medicul a zis ca oricum nu mai era functionala si au decis sa o extirpe- Dg:Anexita istmica nodoasa dr. Insa post operator in 2003 durerile de burta au continuat ca si inainte). In urma operatiei de anul acesta evolutia a fost buna cateva zile, apoi a aparut un serom subcutan (fiind mai plinuta),care acuma nu mai curge si plaga operatorie mai este deschisa doar 3-4 cm, cu evolutie favorabila. In a 6-a zi post operator au aparut artralgii cu iradiere pe oasele lungi, mialgii, dureri de coloana, in lojele renale, frisoane, subfebrilitati, cefalee, greturi, varsaturi si stare generala alterata. Am facut analize: VSH-ul a iesit 100/120, repetat a 2-a zi 140/nemasurabil. Fibrinogen nemasurabil, CRP=12.3 (0-6mg/L), WBC 12.29 (4-10), LYM 19.7 (30-60%) MON 2.7 (4-10%), RBC 3.93 (4-5.2) HCT 36.9 (37-46) CA125 =10,60 U/ml. Ex urina-negativ. Medicii au suspectat o reacutizare a bolii Lyme (in 2008 am fost diagnosticata cu Neuroborrelioza, Artroborelioza, boala Lyme cronica autoagresiva din care sub tratament timp de 6 ani mi-am revenit). Ne-au indicat sa reicepem tratament antibiotic pentru boala lyme pe care l-am inceput saptamana trecuta marti cu Cefort si Tenoxicam perfuzabil + Metronidazol. De joi saptamana trecuta am inceput sa am din nou dureri de burta. Pana atunci post operator nu m-a durut burta deloc. Durerile cresteau in intensitate si duminica au fost foarte mari cu caracter de torsiune in micul bazin cu iradiere spre spate in lojele renale si coloana lombo-sacrata, accentuate de orice miscare ca in peritonita. Pe langa tratamentul perfuzabil am mai luat Algocalmin, Indometacin sup, si Tramadol 150 mg dupa care durerile au devenit suportabile. Luni dupa masa mi-a venit primul ciclu post operator si apoi durerile au fost un pic mai mici dar la fel de mari ca si inainte de operatie. Luni am fost la control la medicul care m-a operat, am facut consult ginecologic si ecografie transvaginala. Dansul zice ca din punct de vedere ginecologic totul este ok, nu este abdomen acut ca abdomenul este moale, nu este nici lichid in Douglas, nu se vad chisturi, burta e curata. Operatia in interior inca nu este vindecata complet ca a fost mare si dureaza pana se videca bine, dar nu stie ce poate da aceste dureri de burta. Mi-a spus ca endometrioza va recidiva dar nu asa repede in cateva saptamini si ca durerile nu sunt de la endometrioza. Durerile erau in fata jos, cu intensitate maxima la mijloc si spre stanga si spre dreapta. Uneori ma junghia si parca aveam cutite in vagin. Cand a terminat consultatia medicul a vrut sa ma ajute sa cobor si mi-a luat piciorul dr din suport si l-a pus pe treapta. In acea clipa datorita intinderii a aparut o durere violenta in burta ca am ramas fara aer si numai negru am vazut in fata ochilor.
    (Rezultatul la Ex histopatologic inca nu l-am primit).

    Daca va rog frumos imi spuneti este normal ca primul ciclu post operator sa fie asa de dureros? Exista cazuri de endometrioza cand si dupa operatie dismenoreea ramane tot la fel? Ce altceva ar putea da aceste dureri de burta? Si urmatoarele cicluri vor fi la fel de dureroase? S-ar putea ca si acuma post operator sa raman cu dureri asa mari ca si in 2003 fara ca interventia sa modifice ceva? S-ar putea ca nu endometrioza sa fie cauza durerilor? Eu de la 11 ani am dureri abdominale fara a se gasii de la ce. Daca nu mai am nici una dintre trompe si sangele nu mai poate migra retrograd mai poate recidiva endometrioza? Ce pot a fac sa nu mai am asa mari dureri? In 2003 post op am fost pe tratament cu Novinette si apoi Orgametril dar am facut sindrom Cushing si s-a decis oprirea lui.

    Cu mii de multumiri pentru ajutor si pentru timpul acordat,
    Ligia.

    #5076
    Voicu Simedrea
    Simedrea Voicu

    Aveti intr-adevar un istoric teribil de boala! Nu stiu cu si cat s-a curatat din endometrioza care a fost gasita intraoperator.Daca puteti,faceti o vizita la Timisoara sa va vad si poate gasim impreuna o solutie

    #5079

    Anonymous

    Multumesc foarte frumos D-le Dr. Din pacate asa este. Acum astept sa-mi revin mai mult sa mai pot lucra un pic si pe viitor s-ar putea sa ne intalnim. Va doresc toate cele bune si mult succes.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

You must be logged in to reply to this topic.