Incontinenta urinara

Problemele de control al vezicii urinare sunt estimate ca afecteaza mai mult de 13 de milioane de americani în fiecare an. Multe femei sunt jenate de starea lor şi nu doresc să vorbesca cu medicul lor despre aceast lucru. Probleme de control al vezicii urinare nu sunt neapărat o parte normala a procesului de imbatranire.

Dacă simptomele afectează în mod semnificativ calitatea vietii, atunci exista optiuni de tratament, cu un bun rezultat.

Există diferite tipuri de incontinenta urinara.

In cazul femeilor cele mai des intalnite sunt incontinenta urinara de stres (IUE), incontinenţă urinară cu imperiozitate (IUU), şi incontinenţă urinară mixta (MUI), în care un pacient are atât IUE şi IUU.

Incontinenta urinara de stres (IUE) este definita ca fiind scurgeri urinare asociate cu râs, tuse, strănut, sarituri, sau activităţii fizice.

Incontinenta urinara cu imperiozitate(IUU) este definita ca fiind scurgeri urinare asociate cu sentimentul de necesitate de a urina. De multe ori scurgerile apar atunci când pacienta nu e în măsură să ajungă la baie in timp util.

Vezica urinara hiperactiva (OAB) este o condiţie des intalnita care afectează 1 din 6 adulti. In acest caz, pacientele simt o nevoie de urgenţă urinara şi uneori se poate scurge urina, nefiind în măsură să ajungă la baie in timp util.

Testarea urodinamică este uneori efectuata pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului şi este chiar recomandată înainte de orice tip de intervenţie chirurgicală care implică vezica urinara, incontinenţă urinară sau de prolaps de organe pelvine.

Putem efectua această testare în ambulator, dacă este necesar. Aceasta implică umplerea retrograda a vezicii urinare cu solutie salina sterila, pentru a testa capacitatea vezicii urinare, simptomele de imperiozitate, contracţiile musculare ale vezicii urinare şi scurgerile.

Incontinenta urinara de efort (IUE), este de departe cel mai frecvent tip de incontinenta urinara. Acesta reprezintă 60% din toate cazurile de incontinenta urinara aparute mai ales la femei. Femeile care suferă de IUE, acuza accidente jenante de scurgere urinara ori de câte ori râd, tusesc, stranuta, sar, sau se implica în activităţi fizice. Acesta problema constanta creează jenă socială şi chiar o problemă de igienă. Teama de a deveni umeda şi mirosind a urină limitează aceste femei, în mare parte din activităţile lor de zi cu zi.

Corectia chirurgicala este singurul tratament eficace pentru a repara hipermobilitatea uretrei şi pentru a scăpa de IUE. Montarea de bandeleta suburetrala de propilena tension-free TVT şi TOT, sunt cele mai eficiente şi de succes metode pentru a elimina incontinenta urinara de efort.

Aceste proceduri implică introducerea unei bandelete din polipropilenă sub cadrul vezicii urinare cu rol de sustinere. Inciziile sunt foarte mici si se vindeca repede. Procedura de obicei durează aproximativ 15 minute. Timpul de recuperare este scurt şi, de obicei, pacientii se pot intoarce la munca în 1-3 zile.

Vezica urinara hiperactiva (OAB), cu sau fara incontinenta urinara cu imperiozitate (IUU), cauzate de contractii involuntare ale peretelui vezicii urinare, care poate avea loc aleatoriu şi nu tot timpul in locaţii convenabile.

Prima linie de tratament in aceasta situatie consta in medicamente anti-colinergice, cum ar fi Ditropan, Detrol, Vesicare, Enablex, Oxytrol, etc. Aceste medicamente calmeaza în mod eficient, peretele vezicii urinare şi scade frecvenţa urinara şi scurgerile necontrolate.

Aceste medicamente sunt contraindicate la femeile cu glaucom. Cele mai frecvente efecte secundare sunt uscăciunea gurii şi constipaţia.

Pacientele afectate de incontinenta urinara mixta (MUI) acuza atât simptomele IUE cat şi IUU. Noi tratăm separat, ambele condiţii descrise mai sus.

Tratamentul include TVT / TOT, medicatie orala.

Aflaţi mai multe despre procedurile de montare bandeleta suburetrala.