Interventii histeroscopice

Histeroscopie de cabinet

Se desfasoara in ambulator, fara anestezie sau cu sedare, durata spitalizarii 2 ore.

 • Histeroscopie diagnostic:

  Manevra minimala care ofera detalii importante privitoare la caracteristicile canalului cervical, cavitatii uterine, endometrului si orificiilor tubare. Este inclusa in protocolul de investigatii obligatorii la pacientele cu sterilitate.

 • Histeroscopie interventionala:

  Pe aceasta cale pot fi abordate chirurgical 60% din procedurile histeroscopice: excizie polip, biopsie de endometru, ablatie sept uterin, ablatie sinechie uterina, miomectomie pentru mioame pana la 2 cm G0 sau G1.

Rezectoscopie

Se desfosoara in bloc operator sub anestezie generala iv sau masca laringiana.
De multe ori presupune spitalizare de zi

 • Miomectomie

  Miomectomia pe cale laparoscopica.

  Fibroamele, de asemenea, cunoscute sub numele de leiomiome, sunt tumori benigne care provin din tesutul uterin. Ele pot varia foarte mult în dimensiune şi număr, şi sunt clasificate în funcţie de locaţie: subseroase, submucose, intramurale, pedunculate, sau mixte. Simptomele şi opţiunile de tratament sunt afectate de mărimea, numărul, localizarea leiomiomului. Incidenţa fibromului uterin nu este cunoscuta. Deoarece fibroamele sunt foarte comune şi de cele mai multe ori ele nu determina simptome suparatoare, ramanand nediagnosticate. Cu toate acestea, unele studii raportează leiomiome la mai mult de 50% din femeile cu varsta de 50 de ani. În timp ce majoritatea femeilor sunt asimptomatice, 1 din 4 femei acuza simptome destul de severe pentru care necesita tratament. Pacientele simptomatice pot prezenta sangerari abundente, sângerări neregulate, perioade menstruale dureroase, precum si presiune pelvina si mictiuni frecvente datorate unui uter mărit. De obicei, femeile aflate in premenopauza sunt cele care caută tratament. Acest lucru se datorează faptului că atunci când se instaleaza menopauza, iar secretia de estrogen scade, de obicei, fibroame isi reduc volumul iar sângerări anormale se reduc semnificativ.

  În cazul în care opţiunile de mai sus sunt prea conservatoare, contraindicate, sau nedorite, atunci interventia chirurgicala este recomandata.

  Pentru pacientele cu fibroame, care doresc să isi păstreze potenţialul lor fertil (doresc să aibă copii), miomectomia este o opţiune posibilă. Miomectomia este o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza tumorile fibroase din uter. În acest caz inciziile făcute la nivelul peretelui uterin, sunt suturate, iar uterul este lăsat intact. Dupa o astfel de interventie, de obicei, daca pacienta ramane gravida, se recomanda nasterea prin operatie cezariana .

  Există o varietate de moduri prin care această procedură poate fi efectuata. Metoda de abordare depinde de numărul, localizarea şi dimensiunea fibroamelor, precum şi de nivelulul de calificare a medicului chirurg.
  Miomectomia histeroscopica implica introducerea unui histeroscop în uter prin canalul vaginal şi eliminarea fibroamelor submucoase mici.

  O miomectomie abdominala presupune efectuarea unei incizie in peretele abdominal şi eliminarea fibroamelor prin aceasta incizie. Acesta tehnica este pretabila pentru fibroamele intramurale si subseroase, în special fibroame de mari dimensiuni. Pacientele necesita o spitalizare de 3-4 zile.

  Miomectomia pe cale laparoscopică ( single-port sau multiple- port), elimină fibroamele intramurale si subseroase din uter. Pentru acesta tehnica e nevoie de un chirurg foarte talentat si specializat in chirurgia minim invaziva.

  Avantajele unei proceduri laparoscopice sunt multiple. Pacientele de obicei, merg acasa a doua zi, timpul de recuperare este mult mai rapid, durerea postoperatorie este mult mai redusa, iar rezultatul cosmetic este mult mai bun.

  Cele mai multe dintre cazurile noastre aici, la Spitalul Premiere sunt efectuate laparoscopic.

 • Ablatie de endometru

  Ablatia endometriala uterina

  Este una dintre opţiunile cele mai eficiente pentru sangerarea uterina persistenta, prelungită, dismenoree severa, fibroame simptomatice mici, şi adenomioza. Procedura este proiectat a pentru pacientii care nu doresc fertilitatea viitoare, sarcini sau interventii chirurgicale. Este o alternativa excelenta la histerectomie la candidatele corespunzătoare. Nu implica utilizarea de hormoni sau interventii chirurgicale. O ablatie endometriala distruge mucoasa uterului, fie prin congelare (cryoablation) sau prin energie termică (ablatie termica).
  Cryoablation (Opţiunea ei ®) este un minim invaziva, în condiţii de siguranţă, în procedura de ambulator, care distruge mucoasa uterului prin congelare. Aceasta se face în confortul cabinetului ginecologic, cu minim sau nici un disconfort. Aceasta se poate acomoda la diferite dimensiuni şi forme uterine, şi este foarte eficienta, cu un rating de satisfacţie al pacientului mai mare de 90%. Aproximativ o oră înainte de procedură, medicamente antalgice şi miorelaxante sunt administrate. Anestezie locală este folosita uneori, dacă este necesar pentru a amorti colului uterin chiar înainte de procedura. Când anestezia este adecvata, o sonda subtire se introduce prin vagin în cavitatea uterină, în cazul în care se creează o minge de gheaţă care criocongeleaza mucoasa uterina şi cea mai mare a ţesutului peretelui uterin pentru a crea un efect permanent. Temperaturile scăzute au un efect analgesic natural, ceea ce duce la reducerea durerii asociate cu procedura. În timpul procedurii, medicul dumneavoastră vă va monitoriza progresele înregistrate de tratament folosind o ecografie abdominală. Procedura durează aproximativ 25-35 minute, iar timpul de recuperare este de mai puţin de o oră. Secreţie vaginală este de aşteptat să dureze aproximativ două săptămâni. Post-procedura senzatia de disconfort este uşoară şi, de obicei, în mod adecvat tratata cu ajutorul medicatiei contra durerii, cum ar fi Advil, Motrin, sau paracetamol. Pacienţele pot reveni, de obicei, să lucreze în 1-2 zile.

  După trei luni, menstra este de aşteptat să fie absenta sau mai uşoara, cu durată mai scurtă şi crampe mai puţin semnificative. Acest efect este de obicei permanent. Această procedură nu este o procedură de sterilizare şi aceste pacienţe mai trebuie să utilizeze metode contraceptive. Dacă controlul naşterii permanent este de dorit, o procedură de ambulator, ocluzie tubara (Essure ®) pot fi efectuata în acelaşi timp sau mai târziu.
  Ablatie termica endometrial este similar cu Cryoablatia uterina, dar mucoasa uterina este distrusa, cu un dispozitiv de furnizare de energie termică în loc de a folosi o sondă de congelare. Uneori, această metodă este limitată de dimensiunea şi forma a uterului. Satisfactia pacientului si efectele terapeutice sunt similare. De obicei, această metodă se realizează într-o Centrul de Chirurgie ambulatorie, sub anestezie generala. În medie, pe o perioadă de 5 ani, tehnicile de ablatie endometriala sunt aproximativ 85% eficace. Aproximativ 15% dintre paciente vor necesita tratament suplimentar sau histerectomie.

 • Sinechie uterina completa-sindrom Ashermann

  Este una din cele mai dificile proceduri histeroscopice; necesita un chirurg experimentat si, cateodata asistare laparoscopica. Isi propune refacerea cavitatii uterine obliterate complet de aderente.
 • Ablatie sept uterin

  Necesara in cazul septurilor complete (uter bicorn) si se realizeaza uneori cu asistare laparoscopica
 • Operatia Strassman

  Este o operatie compleza cu abrd bipolar (laparoscopic si histeroscopic) si isi propune reconstructia unui uter de dimensiuni cvasinormale in cazul uterelor malformate (didelf, dublu)
 • Rezectia adenomiozei uterine

  Indepartarea placardelor de adenomioza situate in apropierea cavitatii uterine in vederea imbunatatirii sanselor de nidatie si a contractilitatii uterine si, deci, corectarea sterilitatii