Interventii laparoscopice


se desfasoara in bloc operator sub anestezie generala cu intubatie orotraheala, durata spitalizarii este de 1-5 zile, functie de complexitatea interventiei
 • Laparascopie dignostica

  Presupune evaluarea cavitatii abdominale (peritonale) cu ajutorul laparoscopului, o camera optica introdusa in abdomen print-o mica incizie plasata de obicei in cicatricea ombilicala.
  Procedura se desfasoara in blocul operatot sub anestezie generala cu intubatie oro-traheala, necesita o internare de 24 ore in spital. Uneori, functie de pacienta, se poate face si in regim de internare de zi.
  Procedura are utilitate de obicei in evaluarea pacientei cu infertilitate. Pana nu demult era un pas obligatoriu pentru confirmarea diagnosticului de endometrioza, prin biopsie.
  Actualmente, incepand cu Congresul European de Endometrioza de la Berlin 2013, aceasta confirmare histopatologica a endomtriozei nu mai este necesara pentru initierea tratamentului specific.
  Prin dezvoltarea metodelor non-invazive de diagnostic (ecografia, CT, RMN, PET-scan) laparascopia diagnostic si-a restrans mult indicatiile, azi fiind doar primul timp al unei interventii laparoscopice.

 • Sterilizare chirurgicala

 • Liza aderentelor

  De cele mai multe ori este un timp operator asociat altor interventii. Poate fi o interventie de sine statatoare in chirurgia sterilitatii.
 • Miomectomie pt mioame mici

  Indepartarea unot noduli miomatosi de dimendiuni mai reduse, cu sutura peretelui uterin.
 • Drilling ovarian

  Perforarea capsule care inveleste ovarul in sindromul de ovar polichistic, ceea ce permite ovulatia si in conseciinta conceptia.
 • Cromopertubatie

  Timp operator asociat tuturor interventiilor in chirurgia sterilitatii, evalueaza patenta tubara.
 • Ligamentosuspensie uterina

  Suma procedeelor care vizeaza corectia malpozitiei uterine (retroversia) sau prolapsul uterin, actualmente considerate desuete.
 • Salpingectomie / Anexectomie

  Interventia prin care se indeparteaza o trompa sau o trompa si un ovar. Se practica in hidro-hemato si upio salpinx si in abcesul tubo-ovarian sau torsiunea de anexa cu necroza consecutive a anexei.
 • Chistectomia ovariana

  Este procedura prin care se indeparteaza partial sau complet un chist de cele mai multe ori ovarian. In afara chistelor ovariene, in sfera genital feminina sa mai intalnesc chiste paraovariene, paratubare sau peritoneale.
  Chistele ovariene pot fi de mai multe feluri si de aceea si interventia de chistectomie poate varia de la o procedura simpla la una relativ grea sau chiar complexa (mai ales la chistele dermoide sau endometriozice).
  In cursul oricarei interventii de chistectomie, chirurgul trebuie sa pastreze cat mai mult din capitalul functional al ovarului respectiv si totodata sa indeparteze chistul astfel incat sa previna recidiva. Acest delicat echilibru intre cele doua deziderate a dus la aparitia mai multor tehnici, de la chistectomia Brosens la chistectomia radicala cu hidrodisectie sau cu ajutorul Plasmajet-ului, a lui Horatiu Roman.
  Indicatia chirurgicala s-a restrans. Astazi nu se mai opereaza chiste functionale, cele hemoragice sub 6 cm nu au indicatie, precum si cele endometriozice sub 4 cm.
  Interventia chirurgicala necesita anestezie generala, spitalizarea fiind de cele mai multe ori de 24 ore.
  Chistul ovarian eclatat complicat cu hemoperitoneu si torsiunea de chist ovarian reprezinta urgente chirurgicale, ele pot fi rezolvate laparoscopic, dar e nevoie de un chirurg experimentat.
 • Miomectomii multiple / mioame mari (peste 4 cm)

  Fibroamele, de asemenea, cunoscute sub numele de leiomiome, sunt tumori benigne care provin din tesutul uterin. Ele pot varia foarte mult în dimensiune şi număr, şi sunt clasificate în funcţie de locaţie: subseroase, submucose, intramurale, pedunculate, sau mixte. Simptomele şi opţiunile de tratament sunt afectate de mărimea, numărul, localizarea leiomiomului. Incidenţa fibromului uterin nu este cunoscuta. Deoarece fibroamele sunt foarte comune şi de cele mai multe ori ele nu determina simptome suparatoare, ramanand nediagnosticate. Cu toate acestea, unele studii raportează leiomiome la mai mult de 50% din femeile cu varsta de 50 de ani. În timp ce majoritatea femeilor sunt asimptomatice, 1 din 4 femei acuza simptome destul de severe pentru care necesita tratament. Pacientele simptomatice pot prezenta sangerari abundente, sângerări neregulate, perioade menstruale dureroase, precum si presiune pelvina si mictiuni frecvente datorate unui uter mărit. De obicei, femeile aflate in premenopauza sunt cele care caută tratament. Acest lucru se datorează faptului că atunci când se instaleaza menopauza, iar secretia de estrogen scade, de obicei, fibroame isi reduc volumul iar sângerări anormale se reduc semnificativ.

  În cazul în care opţiunile de mai sus sunt prea conservatoare, contraindicate, sau nedorite, atunci interventia chirurgicala este recomandata.

  Pentru pacientele cu fibroame, care doresc să isi păstreze potenţialul lor fertil (doresc să aibă copii), miomectomia este o opţiune posibilă. Miomectomia este o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza tumorile fibroase din uter. În acest caz inciziile făcute la nivelul peretelui uterin, sunt suturate, iar uterul este lăsat intact. Dupa o astfel de interventie, de obicei, daca pacienta ramane gravida, se recomanda nasterea prin operatie cezariana .

  Există o varietate de moduri prin care această procedură poate fi efectuata. Metoda de abordare depinde de numărul, localizarea şi dimensiunea fibroamelor, precum şi de nivelulul de calificare a medicului chirurg.
  Miomectomia histeroscopica implica introducerea unui histeroscop în uter prin canalul vaginal şi eliminarea fibroamelor submucoase mici.

  O miomectomie abdominala presupune efectuarea unei incizie in peretele abdominal şi eliminarea fibroamelor prin aceasta incizie. Acesta tehnica este pretabila pentru fibroamele intramurale si subseroase, în special fibroame de mari dimensiuni. Pacientele necesita o spitalizare de 3-4 zile.

  Miomectomia pe cale laparoscopică ( single-port sau multiple- port), elimină fibroamele intramurale si subseroase din uter. Pentru acesta tehnica e nevoie de un chirurg foarte talentat si specializat in chirurgia minim invaziva.

  Avantajele unei proceduri laparoscopice sunt multiple. Pacientele de obicei, merg acasa a doua zi, timpul de recuperare este mult mai rapid, durerea postoperatorie este mult mai redusa, iar rezultatul cosmetic este mult mai bun.

  Cele mai multe dintre cazurile noastre aici, la Spitalul Premiere sunt efectuate laparoscopic.

 • Histerectomia subtotala / totala cu / fara anexectomie

  Histerectomia este indepartarea chirurgicala a uterului, fără a scoate ovare. Aceasta este ultima soluţie pentru o sangerare uterina persistenta şi masiva, fibroame simptomatice, adenomioza, si pentru endometrioza.

  Se efectuează după ce tratamentul conservator şi procedurile minim invazive sunt epuizate sau contraindicate.

  Abordarea chirurgicala de indepartare a uterului, cu sau fără colul uterin depinde în principal de mărimea uterului, antecedentele pacientului, de interventiile chirurgicale anterioare abdominale, istoricul de teste Papanicolau anormale, indicaţiile de procedura, precum şi la nivelul de calificare a medicului chirurg.

  Histerectomia laparoscopica si histerectomia vaginala (TVH) sunt actualmente standardul de ingrijire. Soluţia definitivă minim-invaziva este furnizata de histerectomia pe cale laparoscopica( single-port sau multiple -port). Cele mai multe dintre cazurile noastre aici, la Spitalul Premiere sunt efectuate laparoscopic, chiar şi atunci când uterul este foarte mare sau exista sindrom aderential masiv. Avantajele unei proceduri laparoscopice sunt multiple şi sunt discutate mai jos.

  Scoaterea ovarelor este o procedură separată şi se numeşte anexectomie bilaterala. Decizia de a menţine sau de a elimina un ovar sau ambele ovare ar trebui să fie discutata la momentul vizitei preoperatorii.

  Histerectomia totală abdominală (TAH)
  Histerectomia totală abdominală (TAH) este modul traditional de a elimina uterului şi este în continuare abordarea cea mai comună, în ciuda disponibilităţii în creştere în ultimii 15 de ani a abordului laparoscopic minim invaziv, care, fără îndoială, ar trebui să fie abordarea preferată. Col uterin poate fi scutit sau indepartat în funcţie de ceea ce se decide între pacient şi chirurg.

  O histerectomie abdominala necesita anestezie generala si o incizie abdominala lunga. Daca cervixul este, de asemenea, eliminat, o incizie vaginala este necesara. Aceasta incizie abdominala lunga creste dureriile post-operatorii şi timpul de vindecare. Se creează, de asemenea, o cicatrice proeminenta, cu risc mai mare de infectie si de herniere.

  Recuperarea postoperatorie necesită 4 zile de spitalizare şi aproximativ şase săptămâni de recuperare la domiciliu.

  Histerectomia vaginala totala (TVH)
  Histerectomia vaginala totala (TVH) necesită o incizie vaginala pentru a indeparta uterul şi se poate face fie sub anestezie generala sau anestezie regională (spinală sau epidurală). Astfel, se poate efectua si la pacientele care nu pot efectua o anestezie generala din motive medicale. În plus, există beneficii evidente prin lipsa unei incizii abdominala mari. Este mult mai dificila indepartarea ovarelor prin această abordare comparativ cu abordările abdominale şi laparoscopică. În plus, retractoare vaginale sunt utilizate pe tot parcursul interventiei, crescand durerea post-operatorie. Durerea şi timpul de recuperare sunt mult îmbunătăţite în comparaţie cu histerectomie abdominala.

  Pacienta necesita 3 zile de spitalizare şi o recuperare de aproximativ patru săptămâni la domiciliu.

  Histerectomiile laparoscopice pot fi împărţite în următoarele categorii:

  • Histerectomia vaginala asistata laparoscopic (LAVH)
  • Histerectomie totală laparoscopică (TLH)
  • Histerectomia laparoscopica supracervicala (LSH)

  Histerectomia vaginala asistata laparoscopic (LAVH)
  Histerectomia vaginala asistata laparoscopic (LAVH) necesită anestezie generală şi incizii vaginale si laparoscopice pentru a elimina uterului şi colul uterin. Inciziile laparoscopice sunt mici. Cea mai mare este de aproximativ 12mm, efectuata la nivelul ombilicului. Există, de obicei, de 2-3 incizii suplimentare de 5mm la nivelul abdomenului. Retractoarele vaginale sunt folosite pentru partea vaginala a interventiei. Uterul este eliminat prin vagin care apoi se suturează. Spitalizarea si recuperarea post-operatorie sunt similare cu histerectomia vaginala (TVH).

  Histerectomia totală laparoscopică (TLH)
  Histerectomia totală laparoscopică (TLH) necesită anestezie generală şi incizii vaginale si laparoscopice pentru a indeparta uterul şi colul uterin. Diferenţa consta in faptul că, în TLH retractoarele vaginale nu sunt necesare, deoarece vaginul este închis cu o sutura din interiorul cavitatii pelvine în condiţii de vizibilitate directă a laparoscopului.

  Această procedură este punct de vedere tehnic mai dificilă decât TAH, TVH, LAVH, şi LSH, si necesită chirurgi instruiţi în laparoscopia avansata.
  Spitalizarea postoperatorie este 2-3 zile.

  Recuperarea post-operatorie este în mod normal, de doua-trei saptamani si, de obicei, pacienţii pot relua actul sexual, după şase săptămâni.

  Beneficiile chirurgiei laparoscopice sunt multiple. Pentru a numi câteva, pacienţii de obicei, merg acasa a doua zi, timpul de recuperare este mai rapid şi durerea postoperatorie este mult redusa, iar rezultatul cosmetic este mult mai bun. La Spitalul Premiere, suntem instruiţi în tehnicile laparoscopiei avansate şi efectuam majoritatea covârşitoare a cazurilor noastre pe cale laparoscopica, chiar şi la pacientele care au un uter voluminos sau care au avut mai multe interventii chirurgicale abdominale în trecut. Suntem de părere că abordarea minim invaziva laparoscopice pentru scoaterea uterului este cea mai buna abordare pentru pacienta.

  Histerectomia laparoscopica supracervicala (LSH)
  Histerectomia laparoscopica supracervicala (LSH) necesită anestezie generală şi incizii laparoscopice pentru a elimina corpul uterin.. Cervixul este pastrat si nu este necesara nici o incizie vaginala. Uterul este extras cu ajutorul unui morcellator introdus in unul din porturile existente.

  Histerectomia laparoscopica supracervicala (LSH)
  Generează mai puţină durere decât orice alt histerectomie. Pacienta poate reveni la activităţile normale în aproximativ două săptămâni. Conservarea colului uterin menţine integritatea a vaginului astfel încât să nu devină scurtat. Prin aceasta tehnica se pastreaza o parte a reţelei vasculare si nervoase, păstrandu-se funcţia de planseu pelvin, si inclusiv raspunsul sexual. Totuşi, acest lucru nu este dovedit de literatura de specialitate.

  După o astfel de procedură in care colul uterin este pastrat, pacienta va avea nevoie de teste de rutina, teste Papanicolau conform ghidurilor, deoarece riscul de cancer de col uterin încă mai există.

 • Histero / Colposuspensia presacrata

  Indepartarea unot noduli miomatosi de dimendiuni mai reduse, cu sutura peretelui uterin
 • Chirurgia Abcesului Tuboovarian

  Consta in cele mai multe ori in adezioliza sistematica urmata de anexectomie, lavaj, drensaj. Este o chirurgie dificil de realizat laparoscopic, de aceea trebuie efectuata de chirurgi experimentati. Conversia la chirurgie clasica este intotdeauna o optiune de luat in calcul
 • Chirurgia Endometriozei profund infiltrative

  Uneori, grupuri de celule ale mucoasei endometriale, migreaza, infiltrandu-se prin trompele uterine, şi se implanteaza la nivelul peritoneului, proliferand apoi in pelvis. Acest lucru duce la diferite grade de iritare a peritoneului pelvin, cauzând dureri pelviene. Un astfel de fenomen se numeşte endometrioza.

  Se estimează că aproximativ 10% dintre femei, in anii lor de reproducere, sau aproape 90 de milioane de femei din intreaga lume, sufera de endometrioza. Practic nu există nici o modalitate de a stabili cifrele exacte, deoarece singura modalitate de a confirma acest diagnostic este, de a efectuarea o procedura chirurgicala, de obicei prin abord laparoscopic.

  Deoarece cel puţin 10% din femei sufera de endometrioza, inseamna ca este una dintre cele mai comune boli la nivel mondial, aceasta fiind mai frecventa chiar decat HIV / SIDA şi boala canceroasa. În plus endometrioza poate afecta, de asemenea, unul sau mai multe organe pelvine, inclusiv uterul (adenomioza), trompele uterine, ovarele, intestinul si vezica urinara. Endometrioza poate determina formarea de chisturi ovariene mari “ciocolatii” (endometrioame), aderente pelvine, infertilitate, şi disfuncţii intestinale si urinare. Uneori, ea poate invada chiar vezica urinara, sau poate cauza complicatii severe ale intestinului si a altor structuri pelvine.

  Durerea este principalul simptom al endometriozei şi de cele mai multe ori femeile acuza dureri pelviene cronice, perioade menstruale dureroase, şi / sau dureri in timpul contactului sexual. Durerea este perceputa de sistemul nervos atunci când focarele de endometrioza invadeaza terminatiile nervoase pelvine. Actiunea prostaglandinelor la nivelul uterului agravează, de asemenea, depozitele de endometrioza, în abdomen şi pelvis cauzand o durere semnificativa.

  În cele din urmă, estrogenul stimuleaza creşterea şi extinderea focarelor de endometrioza. Prin urmare, tratamentul conservator are ca scop principal contracararea sau eliminarea efectelor actiunii estrogenului şi prostaglandinelor.

  Tratamentul conservator ar trebui efectuat, în primul rând prin administrarea unui agent hormonal, în cazul în care nu exista contraindicatii pentru acest tip de medicament.

  Prima linie de medicamente hormonale pot conţine fie o combinaţie de estrogen si progesteron fie doar progesteron; alternativele includ pastile anticonceptionale, inele vaginale, plasturi transdermici, dispozitive intrauterine (DIU), si injectii cu progesteron. Dacă acest lucru nu este de succes, atunci tratamentul de inhibare a estrogenului, oferit sub forma unei injecţii de Lupron (GnRH-a, agonist gonadotrofina).

  Tratamentul chirurgical minim invaziv include abordul laparoscopic cu excizia focarelor de endometrioza si a aderentelor pelvine cauzate de acestea. Terminatiile nervoase uterine si pelviene pot traversa anumite ligamente, numite ligamente utero-sacrate, care sunt situate în apropierea uterului si sunt de obicei accesibile in timpul interventiei chirurgicale laparoscopice. Uneori, LUNA ( ablatie nerviilor uterini laparoscopic), se efectuează, în timpul interventiei laparoscopice şi implică rezecţia ligamentelor utero-sacrate şi a terminatiilor nervoase.

  Dacă aderentele pelvine sunt severe si implica / invadeaza intestinul si / sau vezica urinara, concomitent cu interventia chirurgicala pot fi necesare alte proceduri suplimentare.

  Excizia pe cale laparoscopica a endometriozei este abordarea recomandată în cazul în care pacienta doreşte să-si păstreze fertilitatea / potenţialul de a obtine o sarcină.Standardul de aur in chirurgia de exereza a endometriozei profund infiltrative este abordul laparoscopic,astfel se poate practica “nerve sparing surgery”(chirurgie cu prezervarea nervilor),deoarece cu ajutorul laparoscopulu se pot vizualiza structurile anatomice mult mai bine.Aceasta chirurgie este apanajul chirurgilor avansati si se realizeaza in tarile civilizate in centre tertiare de chirurgie a endometriozei.Spitalul Premiere este unul din putinele locuri in tara unde se efectueaza aceasta chirurgie pretentioasa.
  În cazul în care potentialul fertil nu este de dorit, atunci soluţia definitivă recomandata este histerectomia laparoscopica. Eliminarea uterului reduce în mod semnificativ activitatea de prostaglandine, care, la rândul său, diminuează considerabil agravarea endometriozei. Astfel, ovarele pot fi conservate, prevenind simptomele menopauzei.

  În cazurile severe, ocazional, una sau ambele ovare trebuie să fie eliminate, la o dată ulterioară.

  Există o varietate de moduri in care procedura de histerectomie poate fi efectuata (în lipsa de cancer), iar abordarea depinde de mărimea uterului, antecedentele pacientei in materie de interventii chirurgicale anterioare abdominale, indicaţia de procedura, precum si nivelul de calificare ale medicului chirurg.

  Histerectomia vaginala este standardul de îngrijire şi implică o şedere noapte de 1-2 în spital.

  Soluţia definitivă minim-invaziva este histerectomia laparoscopica (single-port sau multiple-port). Cele mai multe dintre cazurile noastre aici, la Spitalul Premiere sunt efectuate laparoscopic, chiar şi atunci când uterul este foarte mare sau exista multiple antecedente chirurgicale.

  Avantajele unei proceduri laparoscopice sunt multiple. Pacienţii de obicei, merg acasa in aceeasi zi, timpul de recuperare este mai rapid, durerea postoperatorie este mult redusa, iar rezultatul cosmetic este mult mai bun.
  Tratamentul pe cale laparoscopica sau ablatia cu laser ale focarelor endometriozice este abordarea recomandată în cazul în care pacienta doreşte să-si păstreze fertilitatea.

 • Histerectomia Radicala Wertheim (Piver 2 cu limfadenectomie pelvina sistematica)

  Reprezinta operatia de electie in tratamentul cancerului de col uterin stadiile IA, IB care nu necesita iradiere preoperatorie. Pentru stadiile mai avansate, unde iradierea preoperatorie este obligatorie, laparascopia nu mai este o optiune. Presupune indepartarea uterului, treimii superioare a vaginului, treimii mediale a parametrelor asociata cu chiurajul ganglionar pe traiectul vaselor iliace commune externe si interne, in fosa obturatorie si pedicolul uterin. Anexectomia nu este obligatorie, fiind indicate functie de varsta pacientei.
 • Histerectomia Extrafasciala (Piver 1 cu anexectomie bilaterala si sampling ganglionar pelvin)

  Tratamentul chirurgical in cancerul de corp uterin (endometru) fara invazia colului uterin. In cazul varietatilor endometrioid sau seros se practica si limfadenectomie paraortica, apendicectomie si omentectomie.
 • Chirurgia citoreductiva/stadializarea chirurgicala a cancerului de ovar

  tratamentul chirurgical al cancerului de ovar stadiul I-III, presupune histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, limfadenectomie pelvina si paraortica, apendicectomie, omentectomie radical, peritonectomia firidelor parietocolice, subdiefragmatica, recesului Douglas si recesului vezico-uterin. Laparascopie clasica cu spitalizare 2-4 zile