Interventii obstetricale


Au menirea sa asigure pastrerea sarcinii/prelungirea gestatiei la cazuri selectate cu incontinenta cervico-istmica demonstrata prin istoric si/sau cervicometrie.
  • Cerclajul vaginal

    Se realizeaza la 13-16 saptamani de sarcina pe cale vaginala in anestezie generala intravenoasa sau rahidiana, cu spitalizare de 24 ore. Exista mai multe procedee, toate presupun pastrarea portiunii vaginale a colului uterin. Daca colul este deschis, sters cu dilatatie prezenta cerlajul este o manevra de urgenta, (la cald) cu sorti mici de izbanda. Procedeele de prima intentie sunt Mc Donald si Munteanu. Sunt procedee inrudite, simplu de executat dar nu plaseaza optimal firul de cerclaj la nivelul orificiului cervical intern. Singurul procedeu care realizeaza acest lucru, dar este mult mai laborios si de aceea de rezerva este Shirodkar.
  • Cerclajul abdominal

    Variant laborioasa de cerclaj se practica pacientelor care au 3 avorturi mari dupa cerclaje vaginale sau care, din varii motive (amputatie col, trauma obstetricale) nu mai au portiunea vaginala a colului. Se realizeaza clasic (ceea ce este prea mult pentru prea putin) sau, mai nou laparoscopic la 13 – 18 saptamani de sarcina.
  • Ocluzie cervicala totala Saling

    Este o tehnica vaginala de rezerva care se foloseste tot la pacientele cu numeroase avorturi mari si cerclaje simple esuate la care se plaseaza doua fire de cerclaj dupa procedeul Shirodkar, dupa care se desfiinteaza canalul cervical pentru a nu ascensiona flora vaginala.