Interventii vaginale


Folosesc calea de abord vaginala, anestezia rahidiana, se desfasoara in blocul operator, spitalizarea este 24-72 ore
 • Amputatia de Col

  Actualmente numita si conizatie inalta presupune indepartarea portiunii vaginale a colului (mai nou a endocolului/canalului cervical impreuna cu zona de tranzitie si cu exocol). Se poate realiza clasic sau cu ansa electrica. Este indicata in cancerul microinvaziv de col (stadiul 1A1) sau in leziunile de grad inalt de endocol pentru ca au un caracter multifocal.
 • Histerectomia Totala Interanexiala

  este standardul de aur in histerectomia pentru cauze benigne sau pentru displazii cervicale severe, inclusiv cancerul microinvaziv. Anexecomia este mai dificil de realizat, dar nu imposibil. Poate fi asociata cu laparascopia, daca particularitatile cazului o cer.
 • Uretro / Cistosuspensia directa TOT, TVT

  Presupune placarea defectului suburetral sau subvezical cu o mesa confectionata din polipropilena cu ajutorul careia se va repozitiona uretra/vezica. Aceste mese pot fi trecute transobturator sau retropubian. In jurul lor organismul va sintetiza noi tendoane, fascii, ceea ce corecteaza defectul initial
 • Colposuspensia Sacrospinoasa

  Corectarea prolapsului genital prin defect apical care se realizeaza prin suspensia apexului vaginal la ligamentele sacrospinoase. Este indicata mai ales la pacientele in varsta, fara viata sexuala. Poate da dureri la efort sau coitale. Se asociaza uneori cu utetro/cistosuspensia TOT/TVT.
 • Perineoplastie Posterioara Bridge

  De cele mai multe ori vine in completarea celorlalte proceduri pe compartimantul anterior. Presupune ranforsarea peretelui posterior vaginal cu un lambou de mucoasa vaginala dezepitelizata
 • Rectosuspensia directa Pararectala

  corecteaza defectele inalte de compartiment posterior (elitrocel) si se realizeaza prin montarea unei mese de polipropilena care placheaza peretele posterior vaginal si se suspenda prin mecanism de scripete prin fosele ischiadice.
 • Vulvectomie Radicala

  Se practica in cancerul vulvar si presupune indepartarea vulvei impreuna cu disectia ganglionara inghinala bilaterala
 • Histerectomie radicala Schauta cu limfadenectomie pelvina laparoscopica (Celio-Schauta)

  O variant de tratamenta chirurgical a cancerului de col uterin. Pe cale vaginala se indeparteaza treimea superioara a vaginului, uterul cu treimea mediala a parametrelor. Este singura metoda prin care se excizeaza optim parametrul subureteral. A fost imaginata de chirurgul francez Daniel Dargent
 • Trachelectomia radicala Dargent cu limfadenectomie laparoscopica

  O alta interventie marca Dargent, care a recunoscut public ca a updatat operatia Aburel asa cum updatase operatia Schauta. Presupune indepartarea treimii superioare a vaginului si a colului impreuna cu treimea mediala a parametrelor si suturarea istmului uterin la vaginul ramas. Astfel se pastreaza fertilitatea la pacientele tinere cu cancer de col uterin stadiul 1A2-1B1. Concomitent cu limfadenectomia laparoscopica se practica si un cerclaj abdominal.