Menopauza

Simptomele menopauzei

Menopauza este perioada din viata unei femei, atunci când perioadele menstruale se opresc pentru cel puţin un an ca urmare a producţiei semnificativ scazute de estrogen. Menopauza marchează sfârşitul anilor de reproducere iar vârstă medie in jurul careia se instaleaza este de 51 de ani.

Unul dintre cele mai frecvente semne, precoce, care prevesteste menopauza este schimbarea perioadelor menstruale. Sangerarile menstruale pot deveni mai reduse sau mai masive, pot dura un timp mai scurt sau mai lung decât de obicei.

Chiar dacă perioadele menstruale tind să fie mai neregulate in jurul menopauzei, se recomandă totusi un consult medical specializat, în cazul în care acuzati sângerari anormale, cum ar fi sangerari abundente, cu cheaguri de sange, sangerari prelungite, şi / sau sângerare după actul sexual sau întermenstrual.

La un moment dat, ovarele nu mai vor produce suficient estrogen pentru a sustine perioadele menstruale, determinand oprirea acestora. O femeie poate prezenta o menopauza chirurgicala, atunci cand ovarele ei sunt indepartate chirurgical.

Simptomele menopauzei sunt de obicei mult mai severe după ce ovarele au fost eliminate chirurgical, deoarece nivelul de hormoni scade brusc.

Deşi indepartarea uterului (prin histerectomie) încheie perioadele menstruale, acesta lucru nu va provoca menopauza excepţie fiind cazul în care ovarele sunt, de asemenea extirpate. În cazul în care ovarele raman neafectate dupa o interventie chirurgicala, majoritatea femeilor vor trece prin menopauza în jurul valorii de vârsta normală.

Menopauza este o parte naturala a procesului de imbatranire. Cantitatile mai mici de estrogeni din timpul menopauzei determina modificări ale corpului unei femei. Aceste modificări apar în timp şi pot trece neobservate sau provoca simptome suparatoare. Fiecare femeie reactioneaza diferit la schimbările din timpul menopauzei. Unele femei observa mici modificari. Cu toate acestea, altele ar putea găsi dificil să facă faţă simptomelor.

Cele mai frecvente semne şi simptome sunt bufeurile, insomniile, durerile de cap, schimbări ale secretiei vaginale si ale tractului urinar, schimbari emotionale, pierderea de masa osoasa, dureri articulare, şi modificari ale pielii / parului /unghiilor.
Cel mai comun simptom al menopauzei sunt bufeurile. Până la 75% din femeile aflate la menopauza din Statele Unite le vor acuza la un moment dat. Un fulgerare fierbinte cu un sentiment brusc de caldura, care are ca punct de pornire partea superioară a corpului şi a feţei, cauzand inrosirea pielii şi transpiraţie. Bufeurile se pot întâmpla în orice moment, dureaza câteva secunde sau câteva minute, şi apar de cateva ori pe luna uneori de mai multe ori pe zi. Astfel, ele pot fi foarte neplăcute şi jenante, şi pot interfera cu viata de zi cu zi.
Probleme de somn, inclusiv insomnie, sunt o altă problemă comună cu care se confruntă femeile la post-menopauză. Bufeurile de caldura poate provoca o lipsa de somn în cazul în care acestea apar pe timp de noapte. Prea putin somn poate afecta starea de spirit, de sănătate, şi capacitatea de a efectua activităţile de zi cu zi.

Scaderea secretiei de estrogen poate determina modificări la nivelul vaginului, cum ar fi uscarea si subtierea crescuta a mucoasei, care duce la dureri in timpul actului sexual. În plus, aceste schimbări pot face vaginul mai predispus la infecţii, care la randul lor pot provoca arsuri şi mâncărimi.
Tractului urinar, de asemenea, se schimbă cu odata cu instalarea menopauzei. Unele femei pot simti nevoia de a urina mai des. Femeile pot avea un risc crescut de infectie a vezicii urinare dupa menopauza.

Pierderea de masa osoasa este o parte normala a procesului de imbatranire. La menopauza, rata pierderii osoase creşte ca urmare a producţiei scăzute de estrogen. Osteoporoza, care poate rezulta din această pierderea de masa osoasa, creste riscul de rupere a oaselor. Oasele soldului, incheieturii mainii, şi a coloanei vertebrale sunt cele mai afectate de multe ori.
Estrogenul produs de ovare femei inainte de menopauza ofera protectie pentru atacuri de cord si accident vascular cerebral. Femeile pierd o mare parte din această protecţie, la menopauza. Riscul de atac de cord si accident vascular cerebral creşte foarte mult.

Sexualitatea

Menopauza nu trebuie să afecteze capacitatea dumneavoastră de a va bucura de sex. Deşi lipsa de estrogen poate face vaginul uscat, lubrifianti vaginali pot ajuta la umezirea vaginului pentru a face lucrurile mai confortabile. Sexul regulat poate ajuta vaginul sa-si menţine elasticitatea naturala.

Unele femei acuza o scadere a libidoului în jurul si dupa menopauza. Nivelurile mai scăzute de hormoni poate reduce apetitul sexual. Aceast lucru poate afecta capacitatea dumneavoastră de a avea un orgasm, sau poate dura mai mult pentru tine pentru a ajunge la orgasm.
Păstraţi în minte în continuare necesitatea de a preveni bolile cu transmitere sexuala (BTS).

Hormonii corpului tau

Hormonii sunt substanţe care controlează functionarea anumitor organe . Acestia sunt produsi de glandele din organism, dar, de asemenea, poate fi produsi si într-un laborator. Androgeni, hormonii aşa-numiti ai sexului masculin, sunt secretati de către ovare (de două glande de pe fiecare parte a uterului), la femei şi de către testicule la bărbaţi. La femei, androgenii sunt utilizati de ovare pentru a produce estrogen, hormonul aşa-numit feminin. Ovarele produc estrogen de la pubertate pana la menopauza. Chiar si dupa menopauza, ovarele continua sa produca androgeni (testosteron). La femei, hormonul estrogen joacă un rol-cheie în sistemul de reproducere. Modificări în nivelul secretiei de estrogen au ca rezultat in fiecare luna, perioadele menstruale.

Estrogenul afectează oasele, vaselor de sânge şi inima. Secretia acestuia se realizeaza pe parcursul intragului ciclul menstrual. Estrogenul determină ingrosarea in fiecare luna a mucoasei uterine (endometrului). Cantitatea de estrogen produsa de ovare scade odata cu varsta. La un moment dat, ovarele nu mai secreta suficient estrogen pentru a îngroşa mucoasa uterina, perioadele menstruale se opresc trepata si menopauza se instaleaza.

Vârsta medie la care o femeie are ultima perioada menstruala este de 51 de ani, dar limitele normale de varsta sunt de 45 la 55 ani.

În cazul în care ovarele femeii sunt eliminate in timpul unei interventii chirurgicale, nivelul de estrogen va scădea brusc, instalandu-se menopauza.

Femeile pot beneficia de o substitutie hormonala pentru a ameliora simptomele menopauzei. Atunci cand o femeie alege aceasta terapie cu hormoni, opţiunile sale depind de antecedentele sale chirurgicale pelvine.

O femeie, care in antecedente a efectuat o histerectomie, poate beneficia doar de substitutie cu estrogen. Acest lucru se datorează faptului că folosirea exclusiva a estrogenului cauzeaza cresterea excesiva a mucoasei uterine astfel crescand riscul de cancer endometrial. Pentru a reduce acest risc, in cazul in care uterul dvs este intact, medicul va recomanda folosirea unei combinatii de estrogen si un alt hormon numit progesteron. Progesteronul nu permite cresterea excesiva a mucoasei uterine.

Utilizărea substitutiei hormonale

Terapia hormonala poate ameliora simptomele datorate nivelului scazut de estrogen, inclusiv bufeurile, uscaciune vaginala si iritatiile, durerile de cap, iritaţiile uretrale, problemele de somn, schimbările de dispoziţie, şi reduce riscul de osteoporoza. Decizia de a beneficia de terapia hormonala depinde de nevoile personale.

Preocupări şi riscuri

Terapia hormonala prezinta anumite riscuri.
Folosirea substituiei cu progesteron pare ca creste usor riscul pentru cancerul de san. De asemenea, sângerarea lunară se poate relua. Deşi pot apărea sângerări doar pentru o perioadă scurtă de timp, multe femei găsesc acest efect secundar neplacut.

Rezultatele mai multor studii sugerează că riscul crescut al terapiei hormonale poate varia de la femeie la femeie, si tine cont de timp scurs de la instalarea menopauzei De exemplu, o femeie care este de 15 ani la menopauza, prezinta un risc mai mare decât o femeie care este de 2 ani menopauza. O femeie ar trebui să foloseasca cea mai mică doză terapeutica, pentru cel mai scurt timp posibil.
Există şi alte opţiuni pentru care pot ameliora simptomele menopauzei, cum ar fi antidepresivele, produse pe bază de plante.

Antidepresivele
Majoritatea femeilor nu sunt deprimate in timpul menopauzei, există totusi tratament disponibil pentru femeile care sunt.
Antidepresive, inhibitori selectivi ai receptorilor serotoninei (SSRI), pot ajuta la diminuarea simptomelor emotionale la unele femei aflate la menopauza. Aceste medicamente pot avea, de asemenea, avantajul de a ameliorara bufeurile. Discutaţi despre efectele adverse cu medicul dumneavoastră.

Produse pe bază de plante
Produsele pe bază de plante pot ajuta la ameliorarea unor simptome ale menopauzei pentru unele femei. Există multe tipuri diferite de produse disponibile. Ceea ce functioneaza pentru unele femei, nu inseamna ca e general valabil. Produsele din soia pot ameliorara unele simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile si uscaciunea vaginala.

Urmărire

În timpul tratamentului hormonal sau altor tratamente, trebuie să urmaţi sfatul medicului dumneavoastră cu atenţie şi sa efectuati controale regulate.
Să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi orice sangerare vaginala neasteptata. Fiecare vizita la medic va include o revizuire a motivelor pentru care utilizati terapia hormonala, masurarea tensiunii arteriale, examinarea sanilor si examen clinic pelvin.
Un test Papanicolau si o mamografie pot fi incluse, de asemenea.