Vaccinarea HPV

Vaccinul HPV

Human Papilloma Virus (HPV) este un virus cu transmitere sexuala care este cancerigen pentru om. Se pot infecta atât bărbaţi şi femei şi este transmis prin contact sexual vaginal, anal, sau a pielii la contactul cu pielea. Virusul HPV poate determina rezultate anormale ale testelor Papanicolau, verucile genitale, şi cancerul de col uterin. Rar, aceasta poate provoca, de asemenea, cancere vaginale, vulvare, anale, peniene, si la nivelul capului / gatului.

HPV este foarte frecvent la femeile active sexual. Aproximativ 50% dintre femei sunt infectate cu HPV în termen de 4 ani de la iniţierea vietii sexuale şi până la 60-80% au fost expuse în timpul vieţii lor. Există mai mult de 100 de tipuri de virus identificate.

Acaste tipuri de virus sunt defalcate în două grupe: tipuri cu risc redus şi cu risc ridicat. Tipuri de HPV cu risc scăzut pot determina verucile genitale. Tipurile de HPV cu risc ridicat sunt cele care pot cauza cancer de col uterin, cele mai frecvente fiind HPV 16. Dintre femeile infectate, 70% neutralizeaza virusului în termen de 36 de luni şi doar 20% au boala persistenta.

Un procent mic va progresa la displazii cervicale de grad inalt sau la cancer de col uterin. Progresia HPV la cancer de col uterin este extrem de rara la femeile tinere şi în cazul în care aceasta apare, în general, este nevoie de ani pentru a dezvolta.Femeile tinere, sănătoase, non-fumatoare sunt mai susceptibile de a elimina infectia fără intervenţie chirurgicală.

Cel mai bun mod de a reduce riscul de HPV este de a limita numărul de parteneri sexuali, folositi prezervative de fiecare data cand faceti sex, abstinenta de la fumat, şi dacă sunteti mai tanara de 26 de ani se poate efectua vaccinarea HPV.